Achard

Asta e o reteta atat de ne-romaneasca incat m-am decis sa o scriu in romaneste :)
Reteta (Achard de légumes) e inspirata de aici si adaptata ingredientelor de pe la noi.

Ingrediente

  • morcovi subtiri (de fapt am folosit 2 morcovi si un pastarnac)
  • varza (cam 3/4 din o varza de 500g)
  • 1 ardei galben mare
  • fasole galbena (cam 300g)
  • 2 cepe
  • mirodenii: 2 linguri curcuma (din rezerva), 1 lingura ginger (de la Cora), piper, mustar boabe, un ardei iute, cimbru verde
  • 3-4 linguri otet (eu am folosit otet de miere)

Metoda

  • se taie morcovii pe lungime, ca niste betisoare. De fapt totul se taie ca niste betisoare.
  • se taie varza subtire
  • se taie fasolea pe lung (!) in 2, 3 bucati
  • se taie ardeiul tot ca niste betisoare
  • se fierbe mai intai morcovul pana incepe sa clocoteasca apa si apoi restul (ardeiul se poate pune mai tarziu) pana ce toate sunt fierte dar nu moi. Trebuie sa ramana ferme si un pic crocante
  • se strecoara si se lasa sa se raceasca
  • intre timp se taie ceapa
  • curcuma, gingerul praf, mustarul si ardeiul se freaca impreuna cu un pic de apa
  • cand s-au racit legumele se rumeneste ceapa
  • se adauga pasta de curcuma si se lasa inca 4-5 minute amestecand constant pana se adauga si legumele
  • se amesteca pana legumele sunt invelite in sos si se mai lasa un pic
  • se lasa sa se raceasca, pe urma se adauga otetul
  • se pastreaza intr-un borcan la frigider 1-2 zile pana se mananca. Teoretic sunt muraturi (pickles) dar pentru mine muraturile inseamna altceva.
  • pofta buna

Leave a Reply

*