Despre mamaliga

Astazi de dimineata era frig si urat. M-am trezit cu amintirea sunetului ploii de aseara pe acoperis. Asa ca m-am decis sa-mi fac o mamaliga cu oua. E una din cele mai simple bunatati care-mi trezeste caldura si amintiri.

Mamaliga

Pentru cei care nu stiu sa faca mamaliga reteta e foarte simpla. Pentru o masura de malai grisat (ca sa scapi de probleme si asteptare) trebuie 2 1/2 masuri de apa. Apa cu sare se pune pe foc si in momentul in care fierbe se toarna malaiul incet incet amestecand ca sa nu faca cololoase. Se amesteca apoi 5-10 minute pe foc mic si gata.


Asta in principiu dar mie imi place sa variez si iata cateva variatii interesante:

  • in loc de 2 1/2 masuri de apa se pot pune 2 masuri de apa si 1/2 masuri de lapte, astfel mamaliga va capata un gust mai dulce. Va aduceti aminte de mamaliga cu lapte cald si dulce?
  • cand apa clocoteste se poate adauga cascaval sau sunca afumata sau masline sau alte bunatati. Cascavalul se va topi in mamaliga. Va aduceti aminte de bulz?

Pe langa mamaliga

Langa mamaliga fac oua ochiuri. Am grija ca galbenusul sa ramana moale. Il amestec cu mamaliga si pe urma am grija sa-mi ling degetele cu grija.

4 Responses

  1. Am tot auzit zilele astea, printr-o anumita zona a tarii, expresia “o da pe mamaliga”. Mi s-a parut interesanta.
    o seara minunata iti doresc

  2. asta se numeste “mamaliga primpita” si asta o fac orasenii ;) pentru ca nu se face in caldare ci in cratita , oala, etc.

    Mamaliga adevarata se face ceva de genu:
    – 5 Litrii Apa + Sare ( in tuci )
    – Se lasa la incalzit pana iese abur din apa
    – Se adauga aproximativ 1 pumn de faina si se mesteca bine
    – Se lasa pe foc pana cand incepe sa fiarba cu “bulbuci” ;)
    – Se adauga incet faina (~ o sita) si se mesteca concmitent (ai nevoie de un mestecau). Dureaza ~ 10 minute adaugarea si amestecatul
    – Se mai lasa ~ 5 minute la fiert.
    – Se lasa putin sa se raceasca dupa care se rastoarna pe o masa rotunda (care are ;) )
    – dupa cateva minute , cand prinde o mica coaja, 3-4 minute se poate taia cu ata (atza de papiota) in felii cat de mari sau mici doreste fiecare. Nu se taie cu un cutit pentru ca se prinde (lipeste) cand e calda.

    Bonus:
    – Ce ramane pe caldare se va usca si se poate adauga lapte cat timp caldarea este calda. mmm va fi foarte gustos.

    Cine nu vrea mamaliga poate sa faca “pasat”, un fel de mamaliga “curgatoare” si se adauga untura (de porc, pasare, etc) , sare, se amesteca si …. pofta buna… copii fiind apreciam foarte mult asa ceva. Tare buna !

    Oricum , toate retetele astea “de tara” sunt apreciate cat timp esti copil si bunica se ocupa de tot ;) … cand cresti mare, preferi o ciocolata, jupoi staniolul si stai cu burta’n sus la un film.

  3. un motiv in plus pentru care mamaliga se taia pe vremuri cu atza era sa nu prinda gust de fier. Pe vremuri nu erau cutite de aliaj sau inox ca astazi.

  4. Uneori mi-e dor de gustul mancarilor bunicii asa ca atunci nu prefer ciocolata :)

Leave a Reply

*