N-am mai pozat/gatit de ceva vreme dar unul din lucrurile care imi lipsesc cel mai tare de fiecare data cand ma intorc din Franta este boulangeria de la fiecare colt de strada, croissantul cu migdale (si ciocolata) si alte minunatii pacatoase. Asa ca din gand in gand combinat cu un weekend ploios am reusit sa duc la implinire o bunatate de flan auriu cu aroma de vanilie.

Flan patissier Flan patissier

Blatul

Desi de cele mai multe ori flanul nu are blat am decis sa fac o varianta care are un pic de blat, cam de 1cm. Pentru blat trebuie urmatoarele ingrediente:

  • 2 1/4 cani de faina
  • 3/4 cani (~180g) de unt
  • 1 lingurita de sare si o lingurita de zahar
  • 3 linguri de lapte
  • 1 galbenus

Am inmuiat untul la microunde si pe urma l-am amestecat bine cu galbenusul, sarea, zaharul si laptele. Pe urma am adaugat faina si am amestecat cu mana pana s-a obtinut o pasta uniforma. Am pus-o la rece peste noapte invelita intr-o folie de plastic.

Crema

Pentru crema am folosit urmatoarele ingrediente:

  • 3 cani de lapte
  • 1/2 cana de apa
  • 4 oua
  • 1 3/4 cani de zahar
  • 1/2 cana + 2 linguri (adica apx 3/4 cani) de amidon de porumb
  • aroma de vanilie

Inainte sa ma apuc de crema am intins blatul intr-o tigaie rotunda cam de 20cm diametru si 4 cm inaltime. Am folosit o tigaie speciala pentru tort care se desface pe laterala. Am pus la incalzit cuptorul cam pana la 170C.

Pentru crema am pus laptele si apa la incalzit pe foc mic si intre timp am amestecat usor celelalte ingrediente cu un tel, in afara de vanilie. Cand laptele a fost aproape de fierbere am turnat amestecul si am amestecat bine cam 15 minute pana ce a inceput sa se ingroase, aproape de fierbere. Nu disperati, cu rabdare, si avand grija sa nu se lipeasca, se va ingrosa.

Cand a inceput sa fiarba am inchis focul si dupa o pauza de 10 min sa se raceasca un pic am turnat peste blat. Am pus la cuptor pentru 1h si 5 min avand grija sa se rumeneasca doar un pic, cat trebuie.

Pofta buna :)

Flan patissier Flan patissier

P.S. pentru finish, si luciu in poza, se poate glaza cu dulceata :)

Comments:

Miam ! -

MIAM !