Lebanese cookies

Motivatie

Totul a inceput cu reteta pentru ataif. Am incercat mai multe combinatii si proportii pentru aluat si sirop si intr-un final m-am trezit cu un borcan de sirop ramas in frigider care cerea neaparat o alta reteta de prajituri orientale. Am studiat un pic si din pacate am gasit doar putine retete care implicau ingrediente disponibile caci nu stiu unde as putea gasi nici faina de semoule, nici taiteii sau foile pentru baclava.

Ingrediente

  • 2 pahare de faina
  • 150g (1/2 pahar) unt topit
  • 1/3 pahar zahar
  • 1/2 pahar ulei mi s-a parut mult prea mult asa ca am inlocuit cu 1/2 pahar lapte
  • 1 lingura zeama de portocale sau de lamai
  • 1 lingurita praf de copt, 1/2 lingurita bicarbonat
  • sirop facut exact ca pentru ataif
  • nuca maruntita

Metoda

  • se topeste untul si se amesteca cu zaharul si cu laptele
  • se adauga zeama de portocale, praful de copt si bicarbonatul
  • se adauga treptat faina. Daca folositi un mixer atunci pe masura ce se adauga faina aluatul se va sparge in niste bilute (gogoloaie)
  • se lasa 10 min timp in care se incinge cuptorul
  • se ia cu mana din aluat si se formeaza o sfera care apoi se turteste si ovalizeaza. Spre deosebire de choockies aluatul nu se scurge asa de mult asa ca 1 cm de spatiu in jur e de ajuns. Tava nu se unge.
  • se coc la cuptor 20 – 25 minute cu focul la minim. Nu se lasa mai mult, sunt gata. Initial le-am lasat mai mult pentru ca asteptam sa se rumeneasca dar doar s-au intarit la fund. Din cantitatile de mai sus am umplut 2 tavi medii.
  • se scot si se lasa la racit cel putin 1h

  • intre timp se face sau se incalzeste siropul
  • se inmoaie prajiturile reci in siropul cald si apoi se presara cu nuca
  • recomand sa se manance prajiturile incepand de la fundul recipientului :)
  • pofta buna

Leave a Reply

*