Pana trece criza mondiala m-am hotarat sa-mi fac muraturi.

Ingrediente

Baza

  • 3 kg castraveti (mici si verzi)
  • niste conopida
  • 3 vinete
  • 1 kg de gogonele (tari, mici si verzi)
  • 1/2 kg de gogosari

Condimente

  • 4 bucati hrean
  • 3 catei usturoi
  • frunze de visin (din visinul vecinei)
  • boabe de mustar, marar, ardei iuti
  • sare, otet

Metoda

  • am pus frunze de visin pe fundul borcanelor
  • am inghesuit in borcane (de la IKEA, frumoase dar fara a fi etanse cum am descoperit cu tristete dupa) toate legumele pe caprarii (ca sa-mi satisfac toate poftele si ideile de muraturi)
  • am curatat hreanul si usturoiul si le-am pus bucatele raspandit frumos in borcane
  • am pus boabe de mustar si ardei iuti taiati in fiecare borcan
  • am pus betele de marar deasupra ca atunci cand pun lichid legumele sa ramana deasupra

  • am pus facut 2 tipuri de lichid: 1. 3l de apa cu 8 linguri extra pline de sare si piper 2. 3l de apa cu 6 linguri de sare, 200 ml de otet si o lingura de zahar.
  • am clocotit lichidul si l-am turnat cu polonicul peste legumele din borcanele pe care le-am pus in chiuveta pre-umpluta cu apa calda (ca sa nu se sparga borcanele. Asta e povestea dar eu nu cred ca se sparg asa usor borcanele)
  • am inchis bine. La borcanele de la IKEA, frumoase foc de poza a trebuit sa “reglez” un pic inchiderea cu un patent ca sa o tensionez mai tare.
  • m-am pus pe asteptat si intre timp mi-am cumparat un borcan de castraveti de la colt :)

Comments:

James Crissilv -

Nu stiam ca te pricepi. Dar m-ai convins. o zi minunata iti doresc


len -

Ai vazut http://www.orgasm-culinar.ro ?


Pitzi -

Interesanta reteta (cu hrean si mustar) Ce sugestie as da io: data viitoare sa fierbi apa goala si sa torni peste ingrediente … cred ca se pastreaza mai bine “aromele” ! Si e bine ca ai folosit borcane de sticla, bidoanele de platic nu sunt chiar ideale ptr castraveti murati. Teoretic daca sunt bine sigilate si sterilizate ar trebui sa stea fara probele 1 an! BTW, nu strica si o juma de aspirina la un borcan ;) … ca si conservat + ca aspirina faca bine la inima, dupa o anumita varsta este chiar indicat sa iei o juma de pastila zilnic.


len -

Ah, n-as folosi niciodata plastic, mi se pare odios. Le plastique c’est fantastique :)


carlitos -

felicitari pentru interpretarea artistica, arata foarte bine! doua intrebari insa: 1. asa putine?! :) 2. ce te-a costat mai mult: borcanele sau ingredientele?! :)


len -

@carlitos: merci, uite apropo de interpretari artistice: http://www.len.ro/photo/cooking/ si raspunsurile 2: borcanele au fost mult mai scumpe 1. tocmai d’asta am pus asa de putine (cam de 2 ori mai multe decat in poza).


carlitos -

Felicitari din nou pentru galeria foto… este, ca sa zic asa, intru totul pe “gustul” meu, eu insami fiind o bucatareasa amatoare, cu preocupari de a fotografia si de a pune pe blog chestiile dragute pe care am timp, din cand in cand, sa le fac. (Uite, de exemplu… iti recomand calduros doua din retetele mele favorite: http://jocurban.wordpress.com/2008/02/12/salata-de-oua-in-cosulete/ si http://jocurban.wordpress.com/2008/03/10/spanac-cu-oua-coapte/ … scuze ca m-am “auto-link-uit”, dar insist sa le incerci, candva! :) )


len -

@carlitos: sa stii ca tocmai am cumparat spanac si o sa incerc a doua reteta :)


len -

@carlitos: apropo de incercari, am deschis unul din borcane in care am incercat sa pun cardamon verde. Ceva cu totul deosebit desi deabia incep sa invat spice-ul asta.


carlitos -

… eu nici nu stiu cum e, sincer. :) si, ca sa fiu si mai sincera, acum am auzit prima data de el. este ceva specific pentru muraturi, sau…? apropos, eu de obicei gatesc rapid si simplu, romaneste de cele mai multe ori… folosesc putine condimente, pentru ca - din pacate - pe cele “exotice” nu prea stiu sa le folosesc. chiar ar fi interesant daca vreodata iti faci timp sau chef sa scrii un articol despre condimente si utilizarea lor…


len -

Uite: http://en.wikipedia.org/wiki/Cardamom Cand am auzit prima data despre el era descris intr-un context unde era prezentat ca al doilea spice ca importanta dupa piper. E folosit in foarte multe retete dar din pacate nu si la noi. Trebuie invatat. Si da, sa stii ca m-am gandit sa scriu un articol despre condimente.