Brebu – Brebu

06-Sep-2008: Brebu – Alunis – Cosmina de Sus – Bustenari – Telega – Brebu

Descriere

Ne-am hotarat sa facem un traseu prin care sa exploram zona dintre Brebu si Valenii de Munte in speranta ca va fi un traseu destul de plat, de reacomodare, dupa cateva saptamani de pauza. Asa ca la ora 9 eram la Brebu unde am lasat masina langa manastire si am pornit cu entuziasm pe drumul spre Pietriceaua hotarati sa profitam de o zi calda de inceput de septembrie.

Next slide
Desi marcat ca DJ214 imediat dupa iesirea din Brebu drumul nu mai e asfaltat si e foarte putin circulat, mai mult un fel de drum forestier mai lat care incepe sa urce destul de lin si apoi coboara pana la un punct de unde este nou asfaltat. Inca o urcare si apoi o superba, lunga coborare pe un drum perfect unde nu ai cum sa nu atingi cel putin 45km/h pentru cateva minute prelungite de binedispunere.
Mai intai padure, apoi dealuri cu nuante de toamna si totusi culorile par cumva sterse chiar si vazute prin ochelarii mei galbeni. Pare ca lipseste marea oglindita in cer sau verdele intens.

Next slide
Am ajuns in satul Alunis, destul de lung si cuprins si el de febra constructiilor si reparatiilor. De aici am gasit doar cu ajutorul GPS-ului poteca care trece dealul spre Cosmina de Sus.

Next slide

Unul din avantajele tehnologiei care ne-a motivat sa urmam un drum aproape inexistent care urca abrupt dealul si apoi coboara prin padure, coborare destul de accelerata la inceput motivata de o vaca razboinica care pazea varful dealului alergata si alergandu-si stapanul, binedispus de dimineata si urland: “IO! patrupeda nebuna”.

Next slide
Prin padure, acoperita de un strat des de frunze uscate coborarea ajunge in Cosmina de Sus. De aici, spre stanga drumul devine din nou asfaltat. Incantati de combinatia on si off-road de pana acum am urmat drumul prin Cosminele si Cosmina de Jos.

Next slide

Asfaltul continua spre Vulcanesti insa la un moment dat am facut la stanga pe un drum de carute care trece dealul spre Bustenari printre rugi de mure, o tentatie irezistibila si acrisoara la momente de pauza.
Acoperit de petris si cu diferente de nivel drumul este destul de greu chiar si dupa ce se intalneste cu DJ102. Combinat cu caldura si praf a reusit sa ne oboseasca destul de tare asa ca fantanile intalnite pe drum au fost un motiv de mare bucurie.

Next slide
Dupa inca o lunga urcare am regasit asfaltul care insa se termina destul de repede pe coborarea spre Telega acoperita de placi de beton.
De aici e doar asfalt, vreo 5km, un lung urcus si o coborare care incepe cu o priveliste panoramica pana la Doftana de unde, pe drumul cunoscut, spre Brebu.

Next slide

Deja oboseala trecuta si regasita de cateva ori am ajuns la punctul de plecare foarte foarte multumiti. Desi nu foarte simplu si in nici un caz plat traseul de 43 km s-a dovedit foarte reusit cu bucati de asfalt, de explorare prin padure si de drum de tara printr-un peisaj de inceput de toamna cu dealuri si capite de fan.

Alte resurse

Leave a Reply

*