De ce sa nu mergi cu bicicleta prin oras

Cineva mi-a explicat odata o teorie conform careia motivul pentru care nu exista la noi o cultura a bicicletei si nici nu va exista probabil decat in varianta mini este iarna, cele 4-5 luni pe an cand nu se poate merge cu bicicleta, e frig si urat. Nu i-am dat dreptate atunci si i-am adus ca argumente atatea orase nordice cu frig si zapada unde asta nu impiedica mersul cu bicicleta. Ii dau insa dreptate astazi legat de dificultatile mersului cu bicicleta pentru un motiv mult mai simplu: noroiul. Da, din cauza noroiului nu vom avea mai multe biciclete.
De ce se poate ca in atatea orase europene sa mearga biciclete pe frig si ploaie? Pentru ca au o infrastructura, au strazi, trotuare, drumuri pentru biciclete si procedurile pentru a le mentine in stare nominala indiferent de vreme. La noi nu exista strazi, nu exista piste si nici macar trotuare. Exista doar un noroi in diferite stadii de agregare, solid, prafos, lichid. E un efect al starii generale de fapt, lucruri facute pe jumatate, oameni tristi, nepasatori, furiosi. Atata timp cat toata starea asta care ne defineste nu se va schimba nu vor fi nici case ne-portocalizate, nici oameni veseli, nici strazi, infrastructura sau proceduri. Va fi noroi, noroi peste tot. Si nu vor fi oameni pe biciclete.

Asta nu inseamna ca motivele de a merge cu bicicleta sunt mai putin valabile. Inseamna doar ca alegerea nu va fi usoara pentru cel care se suie pe bicicleta sa mearga prin noroi. Ar face-o cred, mai degraba daca activitatea asta ar deveni un simbol, o fitza. Atunci da, imi imaginez ca ar merge prin noroi, ca sa fie mai smecher, pe o bicicleta argintie de X000EUR.

Leave a Reply

*