Neajlov

Updated 29-04-2008: inca o tura cu Rodiq si Cata intre 2 ploi.

Cand Gheo m-a sunat vineri seara, nu aveam decat o idee destul de hotarata de a merge undeva in weekend fara insa a stii exact unde sau cand. Asa ca pana la urma discutia s-a intins pana pe la 23:30. Nu foarte de dimineata, cu bicicletele pe masina, eu (Len), Cata, Rodiq, Gheo si Cosmina am pornit spre Giurgiu, pe E70. Planul era sa gasim un traseu pe langa manastirea Comana care sa cuprinda si balta Neajlovului.

Sunt 3 drumuri la stanga care ajung la manastirea Comana si l-am ales pe al treilea, dupa Calugareni, in Uzunu, prin Mihai Bravu. Am lasat masinile pe E70 si am pornit la plimbare.

Click for the original image

Dupa cateva sute de metri deja era clar ca fusese o idee foarte buna, campurile de verde impunandu-ne venirea primaverii pe care nu o poti simtii asa de tare in oras. Drumul urca si coboara usor, trece prin campuri inverzite, lasa o padure pe partea dreapta pana ajunge in Mihai Bravu. Dupa Mihai Bravu padurea e pe partea stanga insa din pacate, pet-urile omniprezente reusesc sa-ti intunece un pic din bucurie. Drumul continua prin padure si la o intersectie am luat-o la stanga lasand in dreapta semnul spre Vlad Tepes si sarbatoarea bujorilor. Ajungand in Comana manastirea e chiar in sat. Manastirea, cu 10 calugari, e asezata pe marginea raului si e inconjurata de ruinele zidului original de aparare construit in timpul lui Vlad Tepes. Mi-a dat un pic senzatia de paragina, fara nici un fel de efort de conservare.

Click for the original image

Fara nici un fel de marcaj, drumul spre rezervatie porneste, spre stanga cum venisem, din intersectia prin care am trecut putin inainte de manastire, pe latura ne-marcata pe indicator. Padurea e acum mai curata, pe marginea drumului forestier si pe partea dreapta se vede zona de stuf, acum uscat. In mod foarte ciudat, drumul pare sa fie marcat cu o cruce rosie insa nu am reusit sa identificam ce-i cu marcajul. Padurea era plina de flori si miros de primavara. Ne-am oprit dupa ceva timp intr-un punct unde, in marea de stuf se vad niste acoperisuri, ca niste palarii de trestie. Am pornit in explorare pe un fost podet, acum spart in mare parte.

Click for the original image

Mergand prin culoarul de stuf, o alta lume se dezvaluie. Constructiile, acum in paragina stau la marginea dintre stuf si ochiurile albastre-verzui de apa. Monstrii paraginiti te invita la povesti cu aventuri pe insule parasite si la odihna inconjurata de clipociri albastru-racoroase. Povestind despre aventuri si excursii am poposit un pic in ochiul de lume ascuns de padure si stuf, la doar cativa km de oras.

Click for the original image

Despartindu-ne cu greutate de palariile de stuf am continuat, inainte si apoi facand o intoarcere pe drumul cu cruce rosie care urca si apoi continua in linie dreapta pana ce ajunge foarte aprope de locul unde am intrat in padure dupa Mihai Bravu. Grabiti un pic de timp am lasat explorarea unui drum care o lua la dreapta cu crucea rosie pentru alta data.

Ajunsi in sosea am facut cale intoarsa pentru a ne lupta cu vantul care incepuse sa bata foarte tare intre Mihai Bravu si E70. Desi destul de scurta (33km) excursia ne-a umplut de primavara si ne-am intors in oras ca sa facem piata si supa de loboda.

Click for the original image

Linkuri

2 Responses

  1. Joi, la serviciu, 30 de grade afara (nemaivazut pentru beljica), caldura mare. Ma paleste gandul sa mai difuzez nitel informatia si trimit linkul tau la cativa colegi. In cinci minute mi se raspunde de la doua birouri distanta ca linkul e deja cunoscut, fiindca, daca ma uit la albumul cu neajlovul, gheo e nasul ei de cununie… :)))) . Si as fi zis ca Neajlovul e asa de departe…

  2. :))

Leave a Reply

*