Tur Grohotis

Dupa tura din Grohotis de anul trecut m-am tot intrebat daca nu se poate face un traseu similar pornind din Cheia. Nu am gasit prea multe informatii asa ca dupa cercetarea de rigoare de pe bikemap, google earth si velomap, am pornit ieri in explorarea pe teren.

Tura MTB Grohotis

Tura MTB Grohotis

Am pornit din Maneciu Ungureni pe la 8:30, coborand pe DN1A pana in Homoraciu si apoi urmand un drum la dreapta, initial asfaltat, spre manastirea Crasna. Asfaltul se termina destul de repede si continua cu un forestier care trece pe langa manastire si apoi continua in directia generala spre munte.

Dupa vreo 2h si 23km am ajuns la cabana Moasa. Aici am lasat forestierul pe  stanga si am continuat pe dreapta urmand un drum de exploatare vechi. Motivul pentru aceast alegere a fost un track partial gasit pe bikemap (probabil desenat) si faptul ca in google earth chiar daca drumul urma o vale de rau (de obicei o decizie proasta cand panta e mare), parea sa se continue cu un drum de indata ce se iesea in gol.

Grohotis

Grohotis

Drumul de exploatare a disparut la baza unei urcari abrupte pe langa o vale de rau. Am urcat cam 500m, pieptis, push-bike, prin padure, mai mult intuind decat gasind poteca. Nu cu mult mai rau decat alte dati. GPS-ul arata ca trackul continua sa urce pieptis cam inca 1km si probabil ca am fi continuat urcarea daca numaratoarea excrementelor de urs nu ar fi ajuns sa aiba 2 cifre.

Am coborat pana aproape de cabana Moasa si am facut o pauza de soare si masa. Plini de energie am decis sa exploram si varianta cealalta, la dreapta, desi nu parea sa ajunga in creasta. Forestierul continua inca 3-4km si apoi se transforma intr-o poteca lata prin padure. Tapinarii intalniti nu au stiut sa ne dea prea multe detalii fiind aici doar cu munca si fara sa cunoasca zona. Padurea de pe partea asta e mult mai deasa, tanara si intunecoasa dar poteca destul de buna asa ca am continuat. Chiar cand poteca parea sa dispara cu totul, intr-o curba, am nimerit in marcaj nou-nout, banda galbena, si marcaje ca de maraton sau enduro, spre stanga, in sus. O infuzie neasteptata de motivatie si energie.

Marcaj maraton

Marcaj maraton

Dupa un push-bike scurt prin padure am ajuns in gol. Nu putea fi un marcaj de enduro ci doar de picior, m-am gandit. Pe urma am aflat ca era marcajul de la ultramaratonul Ciucas-Grohotis. L-am urmat in sens invers, pe o urcare abrupta si lunga prin iarba, pana in drumul de creasta. Era ora 14:30, inca soare si cativa nori pufosi la orizont. In total, cam 2km de push-bike pana aici in care am urcat aproape 400m.

Dupa o pauza binemeritata ne-am suit in sa si am continuat pe drumul cunoscut, pe care l-am facut anul trecut in sens invers, pana aproape de varf, la 1730m. A urmat o rapida coborare pana la intrarea in padure si apoi o scurta urcare si coborare. De cand am ajuns in drumul de creasta au fost aproape 16km de drum perfect ciclabil pana in pasul Bratocea, la asfalt. Am ajuns aici un pic dupa ora 17:00.

Spre Ciucas

Spre Ciucas

A urmat o lunga coborare, cu mici urcari, pana la masina. Am facut doar o scurta pauza in Cheia sa cautam apa care ne-a lipsit destul de tare in ultima parte a drumului.

A fost o tura un pic obositoare dar multumitoare si ne-am bucurat sa vedem ca la munte n-a venit inca toamna. Probabil ca va veni saptamana viitoare :)

Toamna

Toamna

Trackul, pe bikemap:


Bike route 1858421 – powered by Bikemap 

One Response

  1. frumos jurnal. Sunteti incredibili! Ati urcat din padure pana pe varful Ultia cu bicicleta :) asta da pushbike :)

Leave a Reply

*