Tunisia day 3 (Tozeur – Metlaoui – Chebika – Tamerza – Midas – Tamerza – Tozeur)

In camera a fost frig, nu are incalzire si aerul conditionat nu face prea cald. Am intrat in sac insa in sac a fost prea cald. De dimineata afara si mai frig. Am pornit spre Metlaoui, aflat la cateva zeci de km distanta ca sa prindem trenuletul “Lizard rouge”, un tren reconditionat care functioneaza pe o fosta linie de exploatare a fosfatilor. Am ajuns la timp, trecand si printr-un targ de duminica unde, intr-un haos total se vindea tot de la scutere, telefoane gsm, capre, usi, etc. Traseul, care a durat 2h, ataca muntele prin numeroase tuneluri si zone cu priveliste destul de spectaculoasa. Nu e inca perioada turistica si in afara de cativa francezi si un grup de japonezi, trenuletul cu 6 vagoane era destul de gol. Doar japonezii, cu mastile lor sterile, pareau cumva din alta lume.

Next slide

Am pornit apoi catre cateva oaze legate tot prin drum asfaltat si nu prin “piste” asa cum credeam. Zona e plina de camile si chiar am intalnit un pui care nu avea mai mult de 2 zile. Cautandu-si mama, a confundat masina si cauta de supt la rezervor. Mama insa a venit imediat si l-a indreptat spre o sursa mai sanatoasa de energie.

Next slide

Next slide

Dupa sesiunea de poze am continuat drumul spre oaze. Mai intai Chebika, unde ne-am intalnit din nou cu grupul de japonezi, acum in 4 toyote. E putin socant sa mergi prin zona asta arida si apoi sa urci pe muntele complet uscat si deodata sa ajungi intr-o mini vale verde. Deja se facuse cald rau si apa de izvor era super incalzita parca chemandu-te la o baie.

Next slide

Urmatoarea oprire a fost la Tamerza. “Marea cascada” e insa mult mai turistica, cu multe site-uri de belvedere si am intalnit chiar si un autocar. Aici e si un super hotel cu vedere spre un sat parasit unde i-am regasit pe japonezi. Din cate am citit pe net pot sa-ti organizeze chiar si o cina “romantica” in satul parasit, umplut cu lumanari. Am gasit insa la margine, un restaurant “bon prix”, unde am primit pentru 16dt/persoana un meniu “al casei” foarte satios si bun, ba chiar si rest :) Am mancat pe saturate supa de orz, brique sau doit du fatma (un fel de dumplings cu ou si verdeturi), couscous cu legume (doar cartofi), o costita de capra, curmale, ceai.

Next slide

Am trecut mai departe spre Midas unde am ajuns aproape de lasarea intunericului. Un ghid simpatic ne-a dus spre canion si ne-a povestit despre fortareata berbera construita cu canioane pe 3 parti, acum in paragina, dupa o inundatie. Poate parea un pic ciudat sa auzi despre sate parasite dupa inundatii aici si la Tamerza dar de fapt a fost vorba de niste super ploi torentiale, ciclice care au topit efectiv casele din lut. Oamenii nu le-au mai refacut si le-au parasit acum 20 si ceva de ani, probabil in cautarea unui confortului modern. Sunt insa perioade cand paraiasele din oaze capata dimensiuni apocaliptice, dupa cum o arata si vaile sapate, pentru cateva zile inainte de a se afunda din nou sub pamant.

Next slide

Ne-am intors spre Tozeur, poposind, dupa apusul soarelui, in Tamerza, profitand de ultimele poze pentru a ne plimba prin satul parasit. Din nou frig.

Leave a Reply

*