Gandindu-ma la ceva bun azi am ajuns de la imaginea/gustul retetei chinezesti de porc cu sos caramel la mai multe idei (1, 2) pe care le-am combinat.

Chiftelute picante cu orez Chiftelute, chiftelute

Ingrediente

  • carne tocata (am folosit cam 500g de carne tocata de porc si vita)
  • 1 ceapa
  • putina paine (miezul de la o felie uscata) sau 2 linguri pesmet
  • baza de orez fiert cu sare si cuisoare sau cous cous
  • mirodenii pentru carne: patrunjel, sare, piper, coriandru
  • 1 ou
  • bulion, morcov
  • mirodenii pentru sos: cardamon, piper, coriandru, ardei iute (chilli pepper)
  • susan pentru experiment de chiftelute

Metoda

  • am taiat ceapa mic de tot
  • intr-un bol am amestecat carnea cu jumatate din ceapa taiata, painea inmuiata cu apa si stoarsa pesmet, oul, patrunjelul bine taiat
  • am facut niste bilute din amestec cam de 2 cm in diametru (cam cat o nuca) pe care le-am prajit in ulei
  • o parte din bilute le-am dat prin susan inainte sa le prajesc
  • restul de ceapa si morcovul ras l-am calit cu putin ulei adaugand pe urma mirodeniile si bulionul. Trebuie sa fie destul sos astfel incat sa cuprinda chiftelutele fara susan. Ca masura pentru iuteala am folosit 2 chilli pentru 20 chiftelute si a fost super suficient.
  • am lasat sa fiarba cam 5 min si am adaugat chiftelutele pentru inca 5 min sa se imbibe cu sos
  • am servit peste o baza de orez fiert cous cous si chiftelutele cu susan separat ca aperitiv
  • pofta buna :)