Prajitura cu lamaie

Prajitura cu lamaie pare mai curand iesita din laboratorul unui alchimist sau magician si totusi reteta este relativ simpla. Iar rezultatul e una din prajiturile mele favorite. Singurul defect: trebuie terminata in 1-2 zile. Dar poate ca nu e un bug ci un feature :)

Prajitura cu lamaie

Prajitura cu lamaie

Ingrediente

Pentru blat (desi e un pic cam mult spus blat):

  • 3/4 pahar unt topit, cam 3/4 dintr-un pachet de 200g taiat in 3-4 fasii si pus la microunde 1min
  • 3 linguri de zahar
  • o fiola de esenta vanilie
  • un varf de lingurita de sare
  • 1 1/2 cana de faina

Pentru crema:

  • 1 1/2 cana zahar
  • 4 linguri de faina
  • 4 oua mari
  • 3/4 cana de zeama de lamaie
  • coaja rasa de la lamaile pentru zeama (2 lingurite). Eu sunt putin paranoic cu ceara de pe lamai asa ca recomand sa spalati si curati cat se poate de bine lamaile ca sa eliminati ceara.
  • zahar pudra

Am folosit o tava dreptunghiulara de apx 20×30 cm asa ca s-ar putea sa trebuiasca adaptate cantitatile la tava folosita.

Metoda

  • se amesteca ingredientele pentru blat. Rezulta un fel de nisip umed sau niste bilute. E un tip de aluat pe care l-am mai folosit de cateva ori. Se aseaza si niveleaza pe fundul tavii, ridicand si o margine de 1cm.
  • se coace pentru 25-30 min pe un foc mic (apx 150C) pana incepe sa se rumeneasca
  • intre timp se amesteca zaharul, faina si apoi ouale si zeama de lamaie. Cel mai bine se amesteca cu un tel ca sa faca cat mai putina spuma
  • se toarna peste blat si se lasa la cuptor inca 20-30 min pe foc si mai mic, pana cand mijlocul nu e complet intarit si se mai misca un pic
  • se lasa sa se raceasca si se scoate cum mare grija din tava. Eventual se poate coace in hartie ca sa fie mai usor de scos.
Prajitura cu lamaie

Prajitura cu lamaie

8 Responses

  1. Da!Asa!in sfarsit, ceva ghidus si voios pe len.ro!

  2. Pai vine primavara :)

  3. Poate dai detalii si despre cum faci aceste poze minunate (diafragma, timp de expunere, sursa de lumina, aparat foto)? Sunt interesante si tehnicalitatile astea.

  4. @etravel poate o sa scriu un articol detaliat pe tema asta insa pe scurt in ceea ce priveste pozele astea le-am facut cu un 450D cu obiectul stock EF-S18-55mm in lumina artificiala intr-un cub improvizat din hartie de copt pentru difuzat lumina.

  5. @etravel PS.1 nu am windows si fac doar poze jpg pe care le procesez in gimp. Am cunostinte limitate de gimp si am deja prea multe neprocesate ca sa incerc raw.
    PS.2 e un articol pe aici despre tethering cu gphoto2

  6. Salut si multumesc pentru lamuriri; interesante chiar asa, aparent succinte cum sunt.
    Banuiam ca e un DSLR la mijloc, data fiind calitatea imaginilor.
    In ceea ce priveste RAW versus alte formate – desigur ca si cu un .jpg calitatea va fi peste medie, fiind generat de un DSLR. E pacat insa sa nu folosesti aparatul la intregul lui potential, ‘tragand’ imaginile in RAW. Avantajele formatului respectiv sunt realmente imense si binecunoscute, asa ca nu o sa insist asupra lor. Din pacate captura si procesarea in jpg pierde serios din calitate, dupa cum bine stii. Poate totusi ar trebui sa incerci un RAW in Lightroom (stiu, ruleaza doar pe windows, daca nu ma insel, dar scopul evident ca merita mijloacele in cauza), posibilitatile de prelucrare sunt practic nelimitate.
    Personal am renuntat sa mai folosesc jpg nativ in camera foto ( jpg fiind un format lossy, dupa cum stii) de ceva timp.

  7. Ce zici, ar merge să stoarcem şi o limetă în acel suc de lămâie? Cred că ar da o aromă aparte.

  8. De ce nu, cooking is experimenting.

Leave a Reply

*