Pentru prima mea reteta de tort m-am inspirat dintr-o reteta care-mi tot face pofta inca de la ziua mea cu mici simplificari si modificari (merci Laura). Iata versiunea, adaptata si pipeline-ata pentru ziua lui Rodiq.

Tort Tort

Ingrediente

  • 8 oua
  • 700g frisca (naturala, de la cofetarie)
  • o ciocolata alba de menaj (~ 750g)
  • cocos fulgi (3 pliculete)
  • zahar, faina, unt, praf de copt
  • esenta de migdale, esenta de vanilie, 1/2 lamaie

Metoda

  • Primul blat
    • am separat 3 albusuri si le-am batut bine, am adaugat 1 pahar (masura de ~ 200g) de zahar, 1 pahar faina amestecat cu 1/2 pachetel de praf de copt (un pachet parea prea mult), 100g unt topit, 1/2 pahar lapte, galbenusurile si am amestecat totul bine
    • am copt cam 20 min la cuptor intr-o tava captusita cu hartie de copt
  • Crema
    • in timp ce se cocea primul blat am pus la foc mic frisca. Nu prea stiu ce-i frisca lichida dar si asta batuta devine lichida de indata ce se incalzeste. Am adaugat ciocolata maruntita si am amestecat pana s-a topit. Din 12 patratele am pastrat doar 1 pentru o decorare ulterioara care n-a mai aparut. La sfarsit am adaugat esenta de migdale si 2 linguri de lapte de cocos
    • am pus amestecul la rece
    • toate operatiile au durat destul cat sa se coaca primul blat si am avut timp sa spal si toate vasele :)
  • Al doilea blat
    • am separat si batut 5 albusuri, am adaugat 3/4 pahar de zahar, pliculetele de cocos, 2 linguri de faina, 1/2 pachet de praf de copt, am amestecat bine si am pus la cuptor pentru 20 min
  • Am lasat cam 3h la congelator crema si pe urma am batut-o bine. Nu s-a inchegat insa asa ca am adaugat un pliculet de gelatina dizolvat in 50ml apa si am pus din nou la rece cam 30 min. Tocmai bine ca sa asamblez tortul.
  • Primul blat l-am insiropat cu un sirop facut din 1/2 lamaie si zahar, a fost o idee care s-a dovedit foarte buna si daca mai fac reteta asta o sa insiropez si mai bine blatul caci rezultatul e foarte racoritor si placut.
  • Urmeaza jumatate din crema, acum bine intarita, al doilea blat si restul de crema.
  • Rezultatul e un tort racoritor si pufos :)
  • Pofta buna

Comments:

Presley -

I don’t speak Romanian (although I could sort of understand what you wrote), but congratulations on making your first cake! It looks delicious.


len -

@Presley, this just gave me more ideeas :)


Laura Sava -

Felicitari pentru primul tau tort, Len…arata incredibil de apetisant :) …si multumiri pentru incredere.