Pentru prima mea reteta de tort m-am inspirat dintr-o reteta care-mi tot face pofta inca de la ziua mea cu mici simplificari si modificari (merci Laura). Iata versiunea, adaptata si pipeline-ata pentru ziua lui Rodiq.
Tort
Ingrediente
- 8 oua
- 700g frisca (naturala, de la cofetarie)
- o ciocolata alba de menaj (~ 750g)
- cocos fulgi (3 pliculete)
- zahar, faina, unt, praf de copt
- esenta de migdale, esenta de vanilie, 1/2 lamaie
Metoda
- Primul blat
- am separat 3 albusuri si le-am batut bine, am adaugat 1 pahar (masura de ~ 200g) de zahar, 1 pahar faina amestecat cu 1/2 pachetel de praf de copt (un pachet parea prea mult), 100g unt topit, 1/2 pahar lapte, galbenusurile si am amestecat totul bine
- am copt cam 20 min la cuptor intr-o tava captusita cu hartie de copt
- Crema
- in timp ce se cocea primul blat am pus la foc mic frisca. Nu prea stiu ce-i frisca lichida dar si asta batuta devine lichida de indata ce se incalzeste. Am adaugat ciocolata maruntita si am amestecat pana s-a topit. Din 12 patratele am pastrat doar 1 pentru o decorare ulterioara care n-a mai aparut. La sfarsit am adaugat esenta de migdale si 2 linguri de lapte de cocos
- am pus amestecul la rece
- toate operatiile au durat destul cat sa se coaca primul blat si am avut timp sa spal si toate vasele :)
- Al doilea blat
- am separat si batut 5 albusuri, am adaugat 3/4 pahar de zahar, pliculetele de cocos, 2 linguri de faina, 1/2 pachet de praf de copt, am amestecat bine si am pus la cuptor pentru 20 min
- Am lasat cam 3h la congelator crema si pe urma am batut-o bine. Nu s-a inchegat insa asa ca am adaugat un pliculet de gelatina dizolvat in 50ml apa si am pus din nou la rece cam 30 min. Tocmai bine ca sa asamblez tortul.
- Primul blat l-am insiropat cu un sirop facut din 1/2 lamaie si zahar, a fost o idee care s-a dovedit foarte buna si daca mai fac reteta asta o sa insiropez si mai bine blatul caci rezultatul e foarte racoritor si placut.
- Urmeaza jumatate din crema, acum bine intarita, al doilea blat si restul de crema.
- Rezultatul e un tort racoritor si pufos :)
- Pofta buna
Comments:
Presley -
I don’t speak Romanian (although I could sort of understand what you wrote), but congratulations on making your first cake! It looks delicious.
len -
@Presley, this just gave me more ideeas :)
Laura Sava -
Felicitari pentru primul tau tort, Len…arata incredibil de apetisant :) …si multumiri pentru incredere.