Masala inseamna un amestec de condimente, fie pudra sos sau pasta. Asa ca reteta asta as traduce-o ca: “Naut cu amestec de condimente” si traducerea ar fi destul de obiectiva. Vezi si descrierea pe wikipedia.
Chana masala
Ingrediente
- naut cam 300g
- condimente:
- 1 ceapa
- 2 catei de usturoi
- o lingurita de chimen
- 1/2 lingurita de coriandru
- 1/4 lingurita de ginger (praf)
- 1 lingurita de garam masala
- 3 capsule de cardamom
- 1 ardei curry
- sare
- 3-4 rosii si 4 linguri de pasta de tomate
Metoda
- nautul se lasa de cu seara la inmuiat in apa calduta, se va ufla cam de 3 ori.
- a doua zi se pune la fiert, se spumuieste si se fierbe cam 1.5 – 2h pana se inmoaie. Am folosit o punga de 500g de naut din care am pastrat o parte pentru alta reteta.
- condimentele se amesteca intr-un mohar avand grija sa se sfarme cardamom-ul si curry-ul
- se caramelizeaza ceapa tocata marunt in ulei de masline
- se adauga condimentele si se lasa 30 secunde sa se prajeasca un pic
- se adauga apoi 1/4 cana de apa, se amesteca bine si se lasa sa scada fara sa se arda
- se adauga apoi rosiile taiate cubulete si un pic de apa si se lasa pe foc mic amestecand din cand in cand pana se topesc
- se adauga apoi pasta de tomate si 1 + 1/2 cana de apa, nautul strecurat si sare dupa gust si se lasa sa fiarba pe foc mic cam 20 – 30 min pana sosul se ingroasa. Eventual se poate lasa sa se ingroase si apoi se mai adauga un pic de apa pana se obtine textura caracteristica sosurilor groase indiene
- se serveste cu orez
- pofta buna :)