Masala inseamna un amestec de condimente, fie pudra sos sau pasta. Asa ca reteta asta as traduce-o ca: “Naut cu amestec de condimente” si traducerea ar fi destul de obiectiva. Vezi si descrierea pe wikipedia.

Chana masala Chana masala

Ingrediente

  • naut cam 300g
  • condimente:
    • 1 ceapa
    • 2 catei de usturoi
    • o lingurita de chimen
    • 1/2 lingurita de coriandru
    • 1/4 lingurita de ginger (praf)
    • 1 lingurita de garam masala
    • 3 capsule de cardamom
    • 1 ardei curry
    • sare
  • 3-4 rosii si 4 linguri de pasta de tomate

Metoda

  • nautul se lasa de cu seara la inmuiat in apa calduta, se va ufla cam de 3 ori.
  • a doua zi se pune la fiert, se spumuieste si se fierbe cam 1.5 – 2h pana se inmoaie. Am folosit o punga de 500g de naut din care am pastrat o parte pentru alta reteta.
  • condimentele se amesteca intr-un mohar avand grija sa se sfarme cardamom-ul si curry-ul
  • se caramelizeaza ceapa tocata marunt in ulei de masline
  • se adauga condimentele si se lasa 30 secunde sa se prajeasca un pic
  • se adauga apoi 1/4 cana de apa, se amesteca bine si se lasa sa scada fara sa se arda
  • se adauga apoi rosiile taiate cubulete si un pic de apa si se lasa pe foc mic amestecand din cand in cand pana se topesc
  • se adauga apoi pasta de tomate si 1 + 1/2 cana de apa, nautul strecurat si sare dupa gust si se lasa sa fiarba pe foc mic cam 20 – 30 min pana sosul se ingroasa. Eventual se poate lasa sa se ingroase si apoi se mai adauga un pic de apa pana se obtine textura caracteristica sosurilor groase indiene
  • se serveste cu orez
  • pofta buna :)