Mancare de gutui

Mancarea de gutui mi-a ramas ca o amintire de toamna de la bunica. Desi am mancat poate doar de cateva ori cand eram mic mi-aduc aminte de ea ca o mancare magica si calda. Asa ca acum cand magia nu mai e asa de simplu de gasit am cumparat gutui, m-am inspirat de la Amalia si iacata mancare de gutui, la fel ca atunci cand eram mic.

Mancare de gutui

Mancare de gutui

(photo updated 06-Dec-2009)

English: quince, french: coing. See english version of this recipe.

Ingrediente

  • 2 gutui (cam 1kg de gutui)
  • 1/3 cana de zahar
  • o mega lingura de faina
  • putina scortisoara
  • ulei

Metoda

  • am pus zaharul la topit pe foc mic fara nici un fel de apa impreuna cu putina scortisoara (coaja nu praf)
  • cand s-a topit am adaugat cam jumatate de cana de apa si am amestecat in continuare. Atentie, zaharul topit cu apa fac BUM.
  • am pus deoparte zaharul si am taiat gutuile, initial in 4 si pe urma in 8. Am scos miezul si am incalzit intre timp ulei intr-o tigaie. Am prajit gutuile in mai multe ture pana s-au inmuiat. Eu am prajit pe foc mic ca sa inteleg ce se intampla.
  • in timp ce se facea ultima tura de gutui am pus din nou zaharul pe foc mic si pe masura ce se incalzea l-am amestecat cu faina amestecata in prealabil cu apa ca sa nu se faca gogoloase.
  • cand au fost gata gutuile (moi) si crema de zahar cu faina am pus gutuile in zahar, am amestecat, completat cu apa ca sa acopere gutuile si lasat pe foc mic sa dea 2-3 clocote (5-10 minute)
  • la sfarsit am mancat cu friptura de porc (ceafa)
  • toamna si pofta buna

5 Responses

  1. Hey arata bine mancarea ta… bravo !

  2. mersi de pont, uitasem de acesta bunatate pe care cred ca fiecare bunica din lume o facea nepotilor acum o mine de ani, cand eram noi copii mici si fericiti. :)

  3. Parca ar fi amintiri de acum o suta de ani. Crezi ca nepotii din ziua de azi mai mananca mancare de gutui?

  4. provincialii sigur da. :P

  5. […] timp am lasat carnea in cuptor, am preparat gutuile. Pentru sos am folosit, conform retetei lui Len, doua gutui mari, pe care le-am curatat de cotor si coaja, le-am taiat bucatele si le-am dinstuit […]

Leave a Reply

*