Pui cu bere si stoemp cu andive

A trecut ceva cam multisor de cand am mai scris o reteta asa ca pentru revenire iata ceva special: pui cu bere si stoemp (sau stamppot) cu andive.

Pui cu bere si stoemp cu andive

Pui cu bere si stoemp cu andive

Ingrediente

  • 3/4 kg de cartofi (am folosit cartofi noi)
  • pulpe de pui (am folosit pulpe superioare cu os)
  • 2 cepe verzi si 1 usturoi
  • 1 bere (leffe alba)
  • 1/2 andiva
  • un pic de kaiser
  • un pic de lapte (1/2 cana) si un pic de unt (1/8 pachet)

Metoda

  • se curata cartofii si se pun la fiert cu sare
  • intre timp se spala puiul si se pune la prajit in ulei doar 5 minute sa se rumeneasca
  • se scoate apoi puiul si in uleiul ramas se prajeste ceapa si usturoiul taiate mic
  • se adauga din nou puiul si berea, sare si piper dupa gust
  • se lasa pe foc mic cu capac pana scade berea si se transforma intr-un sos delicios (cam 15 min)
  • cand cartofii s-au inmuiat se scurge apa si se amesteca cu blenderul doar cat sa se sfarme (mie nu-mi place piureul complet omogen)
  • se adauga laptele si untul, se amesteca cu o furculita si se potriveste de sare si piper
  • se taie andiva si se clateste bine de tot ca sa iasa amareala
  • se taie kaiserul si se rumeneste un pic
  • optional: andiva taiata poate fi oparita un pic ca sa fie mai moale
  • stoemp: se amesteca andiva si kaiserul cu piureul de cartofi doar atat cat se mananca pentru ca andiva poate sa lase amareala in timp
  • se serveste puiul cu sos si cu stoemp
  • pofta buna

4 Responses

  1. Din cate stiu eu, andiva este amara tocmai din cauza apei (a umezelii), deci “spalatul bine” nu va “scoate amareala”. Chiar as spune ca trebuie scursa bine dupa spalare…
    In rest, faina reteta :)

  2. Cand tai andiva lasa o zeama alba care se amaraste imediat. Daca lasi andiva in apa, lichidul asta se dizolva in apa si andiva se amaraste. Ca sa evit amareala eu spal (clatesc) bine andiva dupa ce am taiat-o ca sa elimin lichidul amar.

  3. stoemp am incercat des, dar pui cu bere inca nu. o reteta de tinut minte.

  4. Bine ai venit pe aici Adreeea, puiul cu bere mi se pare o reteta surprinzator de simpla, trebuie s-o incerci. Cat despre stoemp, l-am incercat cu o multime de chestii, de la fasole verde fiarta pana la conopida :)
    Toate bune.

Leave a Reply

*