Pentru cei care nu stiau, Wok to Walk e o franciza pentru niste localuri unde poti alege diferite combinatii de mancare gatita in wok in fata ta. O “reteta” dureaza cateva minute sa fie gata si e compusa in general dintr-o baza (orez sau noodles), carne, legume sau peste si sos. E o mancare asiatica rapida si ieftina, doar unul din multitudinea de restaurante asiatice pe care le gasesti prin capitalele europene. La Barcelona am stat cel putin 10 minute savurand dexteritatea bucatarului care manevra cu abilitate cele 2 wok-uri incinse. Pornind de la aceasta inspiratie m-am decis sa gasesc o buna trebuinta pentru wok-ul pe care il am si eu ca orice bucatar amator care a trecut pe la Ikea si anume o reteta cu: legume, carne de pui si coconut curry.

Wok to Len Wok to Len

Ingrediente

  • Legume: 2 morcovi, 2 dovlecei, ceapa verde (2-3 fire), ginger, usturoi, ciuperci
  • Carne: pulpe de pui
  • Sos: lapte de cocos, condimente: curcuma, chili (ardei iute), curry madras
  • Noodles (paste) de orez, un pachet
  • 2 oua

Metoda

Pasul 1, pregatirea

  • legumele se curata si se taie fasii. Am taiat morcovii si dovleceii folosind un instrument de decojit cartofii.
  • carnea se curata, se taie cubulete si se marineaza cu 1/2 lingura de curcuma pentru 10-20 min apoi se prajeste in wok cu putin ulei pentru cateva minute. Se pune apoi deoparte.
  • laptele de cocos se incalzeste si se condimenteaza dupa gust. Pentru o cutie de lapte de cocos am pus 1/2 lingura curcuma, 1/2 lingurita chili, 1 lingurita curry madras, 1/2 lingurita sare. Se tine pe foc mic pana incepe sa fiarba, nu se fierbe. Se pune deoparte.
  • pastele se fierb, se strecoara si se pun deoparte.

Pasul 2, Wok

Din ingredientele de mai sus am facut de doua ori cate 2 portii mari pastrandu-le la frigider de la o zi la alta.

Acum ca toate ingredientele sunt gata, vine partea cea mai importanta, Wok-ul. Principiul mancarii din wok e ceva total diferit fata de metodele romanesti de gatit. E o gatire foarte rapida la temperatura inalta. Pentru asta wok-ul se incalzeste pana incepe sa scoata fum, se pune o lingura de ulei si apoi se prajeste rapid mancarea in mai multe etape:

  • se incalzeste foarte bine wok-ul, se adauga o lingura de ulei si se prajesc (stir fry) mai intai legumele. Dureaza foarte putin, maxim 5 min amestecand incontinuu. Se pun deoparte, se curata wok-ul si se ia de la capat.
  • se incalzeste foarte bine wok-ul, se adauga o lingura de ulei, se adauga un ou cu putin usturoi si ginger, se amesteca bine ca sa nu se lipeasca, se adauga apoi noodles, legumele, carnea amestecand foarte bine si la final jumatate din sosul pregatit
  • se mai lasa 1 minut amestecand astfel incat sa se imbibe bine pastele cu sos si apoi se serveste
  • wok to len

Wok to Len Wok to Len