O reteta care m-a urmarit ceva timp. Am gasit-o de nenumarate ori pe net, apoi aici si aici si in sfarsit am gasit si filmul asta. N-am mai rezistat asa ca iata ce-am facut, cu multumiri datatorilor de inspiratie.
Laksa soup
Ingrediente
Rempah paste (poate fi stocata in forma asta pentru mai multe dati):
- lemongrass, 2-3 fire. Va da gustul definitoriu impreuna cu gingerul.
- ceapa, 1-2
- usturoi, 3 catei
- ginger, 3-4 cm
- galangal, praf, 1 lingurita.
- ardei rosii, 1
- turmenic/curcuma, 1 lingurita
- seminte coriandru, 1 lingurita
Supa:
- am studiat laptele de cocos din comert si am zis sa elimin agentii de ingrosare si inalbire din reteta asa ca am cumparat o nuca de cocos. Am gaurit-o, pastrat lichidul, curatat si macinat partea alba cu lichidul in blender. Rezultatul a fost o pasta de cocos destul de texturata (probabil o puteam macina mai tare). Am folosit cam 2/3 din pasta rezultata dintr-o nuca.
- creveti proaspeti (i-am decorticat eu)
- o lingurita de zahar
- zeama de la 1/2 lamaie
- rice noodles, bean sprouts (optional)
- 2 oua
- file de peste alb (am folosit pangasius)
Metoda
- pasta rempah se obtine mixand toate ingredientele cu blenderul. Am mixat-o pastrand totusi textura ingredientelor. Daca se dubleaza ingredientele, pasta se poate pastra pentru inca o supa.
- am prajit in ulei pasta pana ce uleiul a incepul sa iasa deasupra
- am adaugat cocosul, apa (cam 1.5l), zahar, zeama de lamaie si am lasat sa fiarba cam 30 min pe foc mic. In cazul meu supa a fost destul de groasa si texturata, in special datorita cocosului.
- [pentru ca nu stiam cat dureaza am facut toate operatiile seara, cand am obtinut supa am pastrat-o pana a doua zi la pranz la rece]
- am decorticat crevetii pastrand doar partea superioara desi am vazut multe variante in care se pastreaza asa
- am fiert noodles si bean sprouts separat
- am fiert pestele separat
- am fiert crevetii separat
- am fiert ouale separat
- in fiecare farfurie am pus noodles, 2 creveti, o jumatate de ou fiert, peste si am turnat supa deasupra, 2 polonice
- rezultatul a fost delicios, gust, aroma si textura. Pofta buna :)